Ezt a sütőtökös csokis süti receptet a férjemen teszteltem le. Róla azt kell tudni, hogy amikor megérzi a sütőtök illatát, még a konyhát is elkerüli.
Erre a sütire pedig úgy reagált, hogy legszívesebben akár az egészet megette volna. A sütőtök íze egyáltalán nem erőteljes benne, a fahéj és a csoki remekül kiegészíti. Egy igazi őszi-téli ízkavalkád.
Ez a recept sült tökből készül, ezért érdemes vagy maradékot felhasználnod, vagy előtte megsütnöd a sütőtököt.

Sütőtökös csokis kevert süti
Ez a csokis sütőtökös süti egy olyan recept, amely után még az is megnyalja mind a tíz ujját, aki nem szereti a sütőtököt, ugyanis nem annak az íze dominál, hanem a csokival tökéletes elegyet alkot.
Eszközök
- 0,5 Ív sütőpapír
- 1 Kisebb tepsi Én 18×26 cm-eset használtam.
Hozzávalók
- 45 dkg sült sütőtök
- 2 bögre liszt
- 1 darab egész tojás M-es méretű.
- 0,5 bögre cukor
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál fahéj
- 1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 0,25 bögre olaj Én kókuszolajat használtam.
- 1 csomag sütőpor
- 1 bögre víz Ennek a mennyisége függ attól, mennyi levet enged a sütőtök.
- 100 g étcsokoládé
- fahéjas porcukor a tálaláshoz
Lépések
Előkészületek:
- Kapcsold be a sütőt 180°C-ra és bélelj ki egy kisebb tepsit sütőpapírral. Én egy 18×26 cm-es tepsiben sütöttem ezt a sütőtökös csokis sütit.
A sütőtökös csokis süti elkészítése:
- Egy tálban nyomkodd pépesre a sütőtököt egy villa segítségével.
- Ha meleg sütőtökkel dolgozol, akkor érdemes most beletenned a mézet és a kókuszzsírt (vagy olajat), hogy könnyen elolvadjanak.
- Ezután keverd hozzá a cukrot, a fahéjat és a mézeskalács fűszerkeveréket.
- Ha a sütőtökpép már nem forró, akkor hozzáadhatod a lisztet, az egész tojást és a sütőport. A sütőport érdemes leszitálni, mert gyakran darabos.
- Adj hozzá annyi vizet, hogy krémes állaga legyen. Az a jó, ha nem folyós, de nem is nehéz összekeverni.
- Keverd össze a hozzávalókat! Ne aggódj, ha darabos, ez a sütés során el fog tűnni.
- Ezután törd apró darabokra az étcsokoládét, és keverd bele a masszába.
- Ezután már mehet is a tészta a tepsibe, majd a sütőbe.
- Én kb. 40 percig sütöttem 180°C-on, de 20 perc után le kellett takarnom alufóliával, ugyanis már nagyon barnult a teteje, belül viszont még nyers volt.
- Ha letelt a 40 perc, tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a tészta. Ne ijedj meg, mert a csoki ráragadhat arra az eszközre, amit beleszúrsz! Ebben az esetben végezz máshol is tűpróbát!
- Ha elkészült, borítsd ki a sütőtökös csokis sütit – lehetőleg egy sütirácsra -, és hagyd kihűlni.
A csokis sütőtökös süti tálalása:
- Fahéjas porcukorral megszórva tálald, így még ízletesebb lesz!
Megjegyzések
Tipp: Ha esetleg kókuszolajjal és olyan mézzel dolgozol, amelyik már nem elég folyékony, akkor érdemes vagy fellangyosítani ezeket, vagy még melegen dolgozni a sütőtökkel.