A sütőtök sütése nem bonyolult, bár gyakran kissé túlmisztifikálják ezt a kérdést. Itt megtalálsz mindent arról, miként történik lépésről lépésre a tökéletes sült tök sütése, milyen bevált módszerek vannak, mennyi a sütőtök sütési ideje fajtánként és hogyan tárold sütés után.
Elsőként részletesen bemutatom számodra a tökéletes sütőtök sütésének lépéseit, de az oldal aljára görgetve a nyomtatható receptet is megtalálod.
Melyik a jó sütőtök?
Gyakran hallom, hogy a sütőtök akkor lesz igazán érett, ha már egyszer megcsípte a fagy. Ezzel szemben már akár szeptemberben vagy októberben is, még a fagyok előtt nagyon finom sült tököt lehet készíteni. Akkor hogy is van ez?
Én minden évben vetek többféle sütnivaló tököt is. Az a megfigyelésem, hogy míg a kanadai töknek nem feltétlenül van szüksége fagyra, addig például a nagydobosi sütőtök vagy a parázstök esetében kifejezetten jó tesz, ha legalább egy-két napig éjszaka 0°C alá csökken a hőmérséklet.
A narancssárga héjú sütőtökök esetén a legjobb árulkodó jel az érettséget illetően a minél egységesebb narancssárga szín. Én emellett még a szárát is meg szoktam figyelni, főleg akkor, ha frissen szedem fel a kertből: ha már nem olyan zöld, akkor szinte biztos, hogy elég érett a sütőtök.
A sütőtök fajtákat illetően pedig már tényleg a te ízlésed szab csak határt a dolognak, mert az a legjobb, ha mindenki eldönti a saját maga számára, hogy melyik a jó sütőtök.
A sütőtök sütése sütőben
A sütőtök sütése sütőben nem igényel különösebb előkészületet. Én annyit teszek, hogy a tepsibe elhelyezek egy sütőpapírt, arra ráteszem a sütőtök szeleteket, majd egyszerűen beteszem a sütőbe. Nem takarom le, nem szórom be semmivel (kivéve, ha különlegessé szeretném tenni) és vizet sem öntök alá.
A sütőtök sütése hány fokon történjen?
Arra, hogy a sütőtök sütése hány fokon a legjobb, eltérő tippeket fogsz találni. Nekem nagyon jól bevált a 200°C és az alsó-felső sütés, ugyanis így nagyon omlós lesz a sült tök, és a teteje sem tud megégni.
A sütőtök sütési ideje
A sütőtök sütési ideje függ a sütőtök méretétől (a szeletek vastagságától), a érettségi fokától és legfőképpen a fajtájától is.
A kanadai vagy sonkatök sütési ideje kb. 80-90 perc, de a nagydobosi tök esetében ez akár 2,5 óra is lehet – az egyes sütőtökfajták sütési idejéről lentebb olvashatsz.
Sietsz? – Sütőtök sütése légkeveréses sütőben
A sütőtök sütése légkeveréses sütőben felgyorsíthatja a tök sütés folyamatát. Ebben az esetben két verzió közül is választhatsz.
Az egyik, hogy végig légkeveréssel sütöd a sütőtököt. Ilyenkor ne 200°C-ra, hanem csak 180°C-ra melegítsd fel! Ezt leginkább a kanadai sütőtök vagy a hokkaido tök esetén tudod a legkönnyebben alkalmazni.
A másik módszer, hogy szintén 180°C-ra melegíted a sütőt, letakarod az első 30 percben a tepsit alufóliával, és így kapcsolod be a légkeverést a sütőn. Ha letelt a fél óra, vedd le a fóliát róla, és kapcsold fel 200°C-ra! Így gyorsítasz a sütési folyamaton, és nem kell félned attól, hogy idő előtt elkezd barnulni, azaz égni a sütőtök teteje.
Az egyes sütőtökfajták sütése
Amint láthattad, nagyon nem mindegy, hogy milyen fajtájú tököt szereznél sütni. Röviden és átláthatóan összegyűjtöttem neked, hogy a legkedveltebb fajták esetén hogyan készül a sült tök:
- Kanadai sütőtök sütése vagy más néven sonkatök sütése: a kanadai sütőtök sütése viszonylag egyszerű, mert könnyen és aránylag gyorsan átsül. A kanadai sütőtök sütési ideje kb. 80-90 perc.
- Hokkaido tök sütése vagy más néven japán sütőtök sütése: a hokkaido tök sütése nagyon gyors, kb. 30 perc. Ha viszont a japán sütőtök sütése nem szeletekben, hanem egészben történik, akkor kb. 60-90 perc alatt sül meg.
- Nagydobosi sütőtök sütése: a dobosi tök sütése akár 2,5 óra is lehet, hiszen nagyon vastag és jóval szárazabb a húsa.
A sütőtök tárolása sütés után
Bár gyakran akár egy napon belül elfogy a sült tök, azért könnyen előfordulhat, hogy szükség van a sütőtök tárolására sütés után – főleg egy nagyobb mennyiség esetén vagy akkor, ha egy totyogónak készíted.
A sütőtök tárolása nagyon egyszerű, tartsd hideg, hűvös helyen vagy tedd be a hűtőbe! Ha pépes állagú, akkor akár könnyen le is fagyaszthatod.
Viszont az is nagyon jó módszer, ha látod, hogy a sült tök nem akar elfogyni, és felhasználod egy másik ételbe. Én például szeretek belőle sütőtökös burgonyapürét, sütőtökkrémelvest vagy sütőtökös csokis sütit készíteni.
Döblec sütése – Hogy is jön ez ide?
Tudtad? A döblec valójában sütőtököt jelent, ez egy Erdélyből származó tájszó. Tehát a döblec sütése nem különbözik a sütőtök sütésétől.
Lementenéd vagy kinyomtatnád a tökéletes sült tök receptjét?
Itt megtalálod:

Sütőtök sütése
Eszközök
- 1 tepsi
- 1 Ív sütőpapír
Hozzávalók
- 1 darab sütőtök
Lépések
- Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra! Így a sütőtök sütése nem lesz se nem túl gyors, se nem túl lassú, azaz kellően át tud sülni és igazán omlós és édes lesz.
- Alaposan mosd meg a tököt! Nem kell meghámozni, én csak a két végét szoktam levágni.
- Vágd félbe a sütőtököt hosszában, majd egy kanál segítségével alaposan szedd ki a magokat és az azokat körülölelő rostokat! (A magokat érdemes félretenned, mert meg is sütheted, de akár el is vetheted.)
- Vágd fel a sütőtököt kb. 6-8 cm-es darabokra! Tipp: A kanadai sütőtök sütésekor például mindig vannak vékonyabb és vastagabb szeletek. Ilyen esetben a vékonyabb részeket én nagyobbra vágom, a vastagabból pedig keskenyebb sült tököt készítek – így próbálom kiegyenlíteni az eltérő tökhús vastagságot.
- Bélelj ki egy akkora tepsit sütőpapírral, amelyben a sütőtök szeletek kényelmesen elhelyezhetők!
- Tedd be sülni a sütőtököt alsó-felső sütéssel!Én nem szoktam sem letakarni, sem vizet önteni alá, mert teljesen felesleges. Ha elég érett a sütőtök, akkor nagyon finom lesz.Tipp: Ha sietsz, és gyorsítani akarod a sütőtök sütési idejét, akkor az első fél órában takard le alufóliával, és erre az időre légkeveréssel süsd!
- A sütőtök sütési ideje a sütőtök fajtájától és érettségi fokától függ. Gyakran elegendő már akár 70-80 perc is, de egy vastagabb húsú tök, mint például a nagydobosi sütőtök sütése esetén ez akár 2,5 óra is lehet.
- A sült tök sütése nem bonyolult. Akkor készül el, ha villával nagyon könnyen át tudod szúrni és a héja világossárgára válik.Sokan megvárják, míg barna lesz a teteje, de igazából a sült tök ilyenkor már elkezd megégni. Én addig szoktam várni, amíg éppen egy picit elkezd barnulni, mert ilyenkor a legédesebb.