A mézes fahájas sütőtök igazi őszi, téli, illetve akár karácsonyi édesség. De nem az egészségtelen ételek közé tartozik, hanem a tápláló, bűntudat nélkül fogyasztható finomságok közé!

Mézes fahéjas sütőtök
A mézes fahéjas sütőtök nemcsak ősszel, hanem télen is kiváló étel, melyet akár desszertként is tálalhatsz. Egészséges, rostdús és laktató is egyben.
Eszközök
- 1 tepsi
- 1 Ív sütőpapír
Hozzávalók
- 1 darab sütőtök
- 3 evőkanál méz
- 2 mokkáskanál fahéj
Lépések
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra!
- Alaposan mosd meg a sütőtököt, majd vágd le a két végét, szedd ki a magjait és darabold fel szeletekre!
- Bélelj ki egy nagyobb tepsit sütőpapírral, majd helyezd el rajta a sütőtök szeleteket!
- Tedd be a sütőtököt a sütőbe, alsó-felső sütésre!
- Keverd össze a mézet a fahéjjal!
- Várj kb. 1 órát (ez a sütőtök fajtájától változhat)! Ha már puha a sütőtök, de még a teteje nem barnul, akkor vedd ki a sütőből!
- Oszd szét a fahéjas mézet a sütőtök szeletekre! Nem kell aggódnod, ha nem tudod szépen eloszlatni rajta, mert a méz úgyis folyékonyabbá válik a hő hatására, és a mézes fahéjas sütőtök teteje mindenhol finom, ízes lesz!
- Tedd vissza a sütőbe, és süsd addig, amíg elkezd barnulni a mézes fahéjas sütőtök teteje! Vigyázz, ha már feketés, akkor megégett, és keserű lesz!
Extra tipp: Ha azt szeretnéd, hogy a mézes fahéjas sütőtök ne csak finom legyen, hanem a méz jótékony hatásával is bővüljön, akkor a fahéjas mézet csak akkor tedd rá, ha a sütőtök már megsült, és kb. 40°C-os (tapintásra jó meleg, de nem forró)! Ilyenkor ugyanis a mézben lévő rendkívül hasznos hatóanyagok is megmaradnak.
Megjegyzés: Az egyes sütőtök fajták különböző sütési időt igényelnek. A sütőtök sütéséről részletesebben olvashatsz cikkünkben.