Free cookie consent management tool by TermsFeed

Chilis sütőtökkrémleves

Írta: Andi

A chilis sütőtökkrémleves a hagyományos sütőtök leves pikánsabb változata, amely garantáltan felmelegít a hűvösebb napokon. Az édes sütőtök és a csípős chili harmóniája felejthetetlen ízélményt nyújt minden kanállal.

Honlap ikon
Chilis sütőtökkrémleves - Sütőtökös receptek

Chilis sütőtökkrémleves

Ez a chilis sütőtökkrémleves nemcsak szemet gyönyörködtető, hanem ízletes is, tökéletesen ötvözve a sütőtök édes és a chili pikáns aromáit. Gyorsan elkészíthető, mégis különleges fogás, amely garantáltan feldobja a hideg napokat.
Előkészület 5 perc
Főzési idő 30 perc
Adagok száma 4

Eszközök

  • 1 fazék
  • 1 botmixer

Hozzávalók
  

  • 1 kg sült sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 darab burgonya (közepes)
  • 1 darab sárgarépa
  • 1 teáskanál őrölt chili (vagy ízlés szerint friss chili aprítva)
  • 1 teáskanál őrölt füstölt paprika
  • 1 teáskanál friss gyömbér reszelve
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 5 dl alaplé
  • 2 dl kókusztej vagy tejszín
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • pirított tökmag (a tálaláshoz)

Lépések
 

A chilis sütőtökkrémleves előkészítése

  • A chilis sütőtökkrémleveshez sült tökre van szükséged. Kanalazd ki a kihűlt sült tök belsejét egy tálba!

A chilis sütőtökkrémleves elkészítése

  • Egy fazékban hevítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld meg a finomra vágott vöröshagymát, amíg üveges nem lesz.
  • Add hozzá az apróra vágott fokhagymát és a reszelt gyömbért! Pirítsd további 1-2 percig, hogy az illatanyagok felszabaduljanak!
  • Tedd a fazékba a kockákra vágott burgonyát és a sárgarépát, majd öntsd fel az alaplével!
  • Sózd, borsozd ízlés szerint, és szórd bele a szerecsendiót!
  • Főzd a zöldségeket alacsony lángon kb. 15-20 percig, amíg teljesen megpuhulnak!
  • Add hozzá a sült sütőtököt a fazék tartalmához.
  • Szórd bele az őrölt chilit és a füstölt paprikát, majd főzd további 5 percig, hogy az ízek összeérjenek!
  • Vedd le a lábast a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára a levest! Ha túl sűrű, adj hozzá még egy kevés alaplevet vagy vizet!
  • Öntsd bele a kókusztejet vagy tejszínt, majd keverd alaposan össze, és főzd még 2-3 percig alacsony lángon!
  • A kész levest forrón tálald! A tetejére szórj pirított tökmagot, és díszítsd friss petrezselyemmel vagy korianderrel! Tálalhatsz mellé friss, ropogós bagettet vagy pirítóst is.

Megjegyzések

Ha szereted a pikáns ízeket, tehetsz a chilis sütőtökkrémlevesbe több chilit, esetleg pár csepp csípős chiliszószt is.
A kókusztej krémesebbé teszi a levest, de ha inkább hagyományos ízekre vágysz, helyettesítheted tejszínnel vagy tejföllel.
A füstölt paprika mélyebb ízt ad a chilis sütőtökkrémlevesnek, de ha nem áll rendelkezésedre, használhatsz sima pirospaprikát is.

Szólj hozzá!

Recept értékelése