A nagydobosi sütőtök sütése azért tűnhet nehézkesebbnek, mint a kanadai sütőtök esetében, mert a húsa tömörebb, vastagabb. Azonban a sütés titka azon múlik, milyen az alapanyag. Ha a dobosi tököt érte fagy és elég érett, akkor nagyon finom, ízes és omlós sült tök készül majd belőle.

Nagydobosi sütőtök sütése
A nagydobosi sütőtök sütése akkor igazán eredményes, ha a sütőtököt már megcsípte a fagy. Máskülönben a nagydobosi tök kissé fullasztó, száraz és nehezen puhul. Ellenben, ha már érte fagy, akkor igazán ízletessé, omlóssá válik
Eszközök
- 1 tepsi
- 1 Ív sütőpapír
Hozzávalók
- 1 darab nagydobosi tök
Lépések
- Kapcsold be a sütőt, és melegítsd fel 200 °C-ra!
- Elsőként alaposan tisztítsd meg a tököt!
- A nagydobosi sütőtököt nem kell meghámozni. Elég, ha félbevágod, kikanalazod a magokat, majd felszeleteled kb. 5-8 cm széles darabokra.
- Helyezd el a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és tedd be a sütőbe!
- A nagydobosi sütőtök sütése nem bonyolult. Csak légy türelmes, mert attól függően, mennyire érett a sütőtök, mennyire csípte meg a fagy, a sütési idő 1,5 órától akár 2,5 óráig is terjedhet! Ha nem vársz ki legalább egy fagyos éjszakát, akkor bizony hosszúra nyúlhat, mire megpuhulnak a vastag, húsos szeletek. Azonban, ha egy érett, korábban már legalább kissé fagy csípte sütőtököt sütsz, akkor 90 perc alatt tökéletesen édes és omlós lesz.
- A sütőtök akkor sült meg, ha jó puha, amikor beleszúrod a villát. Az nem baj, ha a teteje kissé barnul, de ne hagyd feketedni, égni!