Free cookie consent management tool by TermsFeed

A kanadai sütőtök jellemzői, termesztése, sütése

Írta: Andi

A kanadai sütőtök – vagy pézsmatök, sonkatök – egyre kedveltebbé válik, és lassan háttérbe szorítja a korábban annyira kedvelt nagydobosi sütőtököt. Ezt köszönheti laza húsának, édes, zamatos ízének és annak is, hogy akár már szeptemberben is betakarítható.

Kanadai sütőtök - Sutotokosreceptek.hu

A kanadai sütőtök jellemzői

A kanadai tök Amerikából került be Európába, majd hazánkba. Szerencsékre nagyon jól alkalmazkodott ehhez a klímához, így könnyen népszerűvé vált. Hazánkban már, ha sütőtököt említenek, gyakran a kanadai sütőtökre gondolnak. Szezonja szeptembertől a tél közepéig tart.

Hosszúkás, narancssárga héjú tökféle. Alakja leginkább egy óriás körtére hasonlít, de sokakat a sonkára emlékeztet. Húsa élénk narancssárga, de nem rikító. A hosszúkás részén vastag hús található, míg a gömbölyded felén húsa vékonyabb, ugyanis a magok az itt található üreges részben helyezkednek el.

Íze édeskés, sütés utáni állaga krémes, már gyakran fagy előtt beérik. Készíthető belőle sütőtök, leves, köret, sütemény, saláta, lekvár, de a babák hozzátáplásában is fontos szerepe van.

Rendkívül tápláló, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

A kanadai sütőtök kalória tartalma és tápanyag értéke (100 gramm)

ENERGIA (kalória)
45
kcal
FEHÉRJE
1
gramm
SZÉNHIDRÁT
11,69
gramm
ZSÍR
0,07
gramm
Fehérje1 grammSzénhidrát11,69 gramm
Rost2 gramm
Zsír0,07 grammCukor2,2 gramm
Telített zsírsav0,021 gramm
Egyszeresen telített zsírsav0,007 grammVíz86,41 gramm
Többszörösen telített zsírsav0,042 gramm
Vitaminok
Ásványi anyagokA vitamin532 µg
Kalcium48 mgB1 vitamin (Tiamin)0,1 mg
Vas0,7 mgB2 vitamin (Riboflavin)0,02 mg
Magnézium34 mgB3 vitamin (Niacin)1,2 mg
Foszfor33 mgB5 vitamin (Pantoténsav)0,4 mg
Nátrium4 mgB6 vitamin0,154 gramm
Mangán0,202 mgC vitamin21 mg
Cink0,15 mgE vitamin1,44 mg
Réz0,072 mgK vitamin1,1 µg
Szelén 0,5 µgAlfa-karotin834 µg
Béta-karotin4226 µg
Béta-kriptoxantin3471 µg
Folát27 µg
Forrás: nosalty.hu

A kanadai sütőtök termesztése, szedése, tárolása

A kanadai sütőtök termesztése hazánkban rendkívül egyszerű. Mivel futónövényről van szó, ezért helyigénye meglehetősen nagy. Kedveli a napsütötte helyet.

A kanadai sütőtök magját május végén, június elején vetjük el kisebb gödrökbe, kb. 3-5 cm mélyre. A sortávolság 1,5-2 méter, a tőtávolság 90-120 cm.

A kanadai tök betakarításának ideje szeptembertől novemberig tart. Akkor érett a sütőtök, ha a héja mindenhol szép narancssárga, azaz eltűnnek a zöld foltok. Érdemes megvárni, amíg a szára is leszárad, így már biztosan érett. A legtöbben azt javasolják, hogy várd meg, amíg egyszer megcsípi a fagy, de én azt tapasztaltam, hogy a kanadai sütőtök enélkül is finom, édes tud lenni.

A kanadai sütőtök sütése

A kanadai sütőtök sütése 200°C-on, alsó-felső sütéssel az ideális, sütőpapírral bélelt tepsiben. A kanadai sütőtök sütési ideje általában 80-90 perc.

Arra ügyelj, hogy ha a villát beleszúrod, szinte úgy tűnjön, szét akar esni, de a teteje még ne legyen nagyon barna, mert akkor már ég!

Babáknak pürésítheted, nagyobbaknak, felnőtteknek édesítheted mézzel, fahéjjal, de édes íze miatt ez akár el is hagyható.

Szólj hozzá!