A kanadai sütőtök – vagy pézsmatök, sonkatök – egyre kedveltebbé válik, és lassan háttérbe szorítja a korábban annyira kedvelt nagydobosi sütőtököt. Ezt köszönheti laza húsának, édes, zamatos ízének és annak is, hogy akár már szeptemberben is betakarítható.

A kanadai sütőtök jellemzői
A kanadai tök Amerikából került be Európába, majd hazánkba. Szerencsékre nagyon jól alkalmazkodott ehhez a klímához, így könnyen népszerűvé vált. Hazánkban már, ha sütőtököt említenek, gyakran a kanadai sütőtökre gondolnak. Szezonja szeptembertől a tél közepéig tart.
Hosszúkás, narancssárga héjú tökféle. Alakja leginkább egy óriás körtére hasonlít, de sokakat a sonkára emlékeztet. Húsa élénk narancssárga, de nem rikító. A hosszúkás részén vastag hús található, míg a gömbölyded felén húsa vékonyabb, ugyanis a magok az itt található üreges részben helyezkednek el.
Íze édeskés, sütés utáni állaga krémes, már gyakran fagy előtt beérik. Készíthető belőle sütőtök, leves, köret, sütemény, saláta, lekvár, de a babák hozzátáplásában is fontos szerepe van.
Rendkívül tápláló, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
A kanadai sütőtök kalória tartalma és tápanyag értéke (100 gramm)
| ENERGIA (kalória) 45 kcal | FEHÉRJE 1 gramm | SZÉNHIDRÁT 11,69 gramm | ZSÍR 0,07 gramm |
| Fehérje | 1 gramm | Szénhidrát | 11,69 gramm |
| Rost | 2 gramm | ||
| Zsír | 0,07 gramm | Cukor | 2,2 gramm |
| Telített zsírsav | 0,021 gramm | ||
| Egyszeresen telített zsírsav | 0,007 gramm | Víz | 86,41 gramm |
| Többszörösen telített zsírsav | 0,042 gramm | ||
| Vitaminok | |||
| Ásványi anyagok | A vitamin | 532 µg | |
| Kalcium | 48 mg | B1 vitamin (Tiamin) | 0,1 mg |
| Vas | 0,7 mg | B2 vitamin (Riboflavin) | 0,02 mg |
| Magnézium | 34 mg | B3 vitamin (Niacin) | 1,2 mg |
| Foszfor | 33 mg | B5 vitamin (Pantoténsav) | 0,4 mg |
| Nátrium | 4 mg | B6 vitamin | 0,154 gramm |
| Mangán | 0,202 mg | C vitamin | 21 mg |
| Cink | 0,15 mg | E vitamin | 1,44 mg |
| Réz | 0,072 mg | K vitamin | 1,1 µg |
| Szelén | 0,5 µg | Alfa-karotin | 834 µg |
| Béta-karotin | 4226 µg | ||
| Béta-kriptoxantin | 3471 µg | ||
| Folát | 27 µg |
A kanadai sütőtök termesztése, szedése, tárolása
A kanadai sütőtök termesztése hazánkban rendkívül egyszerű. Mivel futónövényről van szó, ezért helyigénye meglehetősen nagy. Kedveli a napsütötte helyet.
A kanadai sütőtök magját május végén, június elején vetjük el kisebb gödrökbe, kb. 3-5 cm mélyre. A sortávolság 1,5-2 méter, a tőtávolság 90-120 cm.
A kanadai tök betakarításának ideje szeptembertől novemberig tart. Akkor érett a sütőtök, ha a héja mindenhol szép narancssárga, azaz eltűnnek a zöld foltok. Érdemes megvárni, amíg a szára is leszárad, így már biztosan érett. A legtöbben azt javasolják, hogy várd meg, amíg egyszer megcsípi a fagy, de én azt tapasztaltam, hogy a kanadai sütőtök enélkül is finom, édes tud lenni.
A kanadai sütőtök sütése
A kanadai sütőtök sütése 200°C-on, alsó-felső sütéssel az ideális, sütőpapírral bélelt tepsiben. A kanadai sütőtök sütési ideje általában 80-90 perc.
Arra ügyelj, hogy ha a villát beleszúrod, szinte úgy tűnjön, szét akar esni, de a teteje még ne legyen nagyon barna, mert akkor már ég!
Babáknak pürésítheted, nagyobbaknak, felnőtteknek édesítheted mézzel, fahéjjal, de édes íze miatt ez akár el is hagyható.