Free cookie consent management tool by TermsFeed

A hokkaido tök termesztése házilag, vetése, jellemzői és sütése

Írta: Andi

A hokkaido tök termesztése házilag is rendkívül egyszerű és – nem mellesleg – pénztárcakímélő. A hokkaido tök, vagyis más néven japán sütőtök előnyei magas tápértékű, édes-diós ízvilágú és sokféleképpen felhasználható a konyhában.

Miért érdemes hokkaido tököt termeszteni?

A hokkaido tök (Cucurbita maxima var. hokkaido) Japánból származik, ahol régóta nagy népszerűségnek örvend a konyhában és a kertekben egyaránt. A tök különleges fajtáját az 1800-as évek végén honosították meg Hokkaido szigetén, azóta pedig világszerte elterjedt, köszönhetően kisméretű, könnyen kezelhető terméseinek és zamatos, édes ízének.

Színe változatos lehet, a leggyakoribb a mély narancssárga árnyalat, de létezik zöld és halvány sárga változata is. A hokkaido tök termesztése több szempontból is előnyös: nem igényel speciális gondozást, kevésbé hajlamos a betegségekre, és jól tűri a változékony időjárást is.

Felhasználása rendkívül sokoldalú: süthető, főzhető, grillezhető, és akár édes, akár sós ételekben is jól érvényesül, így a hokkaido tök valódi kincs a konyhában és a kertben egyaránt. A hokkaido tök kedvelt alapanyaga a különböző krémleveseknek, sütőtökös pitéknek és köreteknek, mivel a húsa finom rostú, kellemesen édeskés és nem igényel hámozást, hiszen héja is könnyen fogyasztható.

A hokkaido tök jellemzői

A hokkaido tök a Cucurbita maxima faj egyik változata, amelyet eredetileg Japánban nemesítettek. Kisméretű, általában 1-2 kg-os termése gömbölyded vagy lapított formájú, és leggyakrabban élénk narancssárga színű.

Héja vékony, sima, így hámozás nélkül is fogyasztható, míg a japán sütőtök húsa tömör és finom rostú, ami ideális sütésre, főzésre. Íze édes, enyhén diós aromájú, magas A- és C-vitamin tartalommal, valamint ásványi anyagokkal, mint a kálium és magnézium.

Érési ideje 80-100 nap, betakarítása szeptembertől október végéig javasolt, az érett tök tompa kongó hangot ad kopogtatáskor. Szedés után hűvös, száraz helyen akár 2-3 hónapig is eltartható, megőrizve frissességét és tápértékét.

A hokkaido tök kalória tartalma és tápanyag értéke (100 gramm)

ENERGIA (kalória)
31
kcal
FEHÉRJE
0,64
gramm
SZÉNHIDRÁT
6,91
gramm
ZSÍR
0,6
gramm
Energia129,7 kJ
Kalória31 kcal
Zsír0,6 gramm
amelyből telített zsírsavak0,1 gramm
Szénhidrát6,91 gramm
amelyből cukrok2,8 gramm
Fehérje0,64 gramm
Rost1,5 gramm
0,017 gramm
Forrás: stayfit.hu

A hokkaido tök számos pozitív élettani hatással bírhat, mivel gazdag vitaminokban (A-, C- és B-vitaminok), valamint ásványi anyagokban, mint a kálium, magnézium és kalcium.

Magas rosttartalma támogathatja az emésztést, segítheti a bélműködést és hosszabb teltségérzetet biztosít. A benne található antioxidánsok erősíthetik az immunrendszert, csökkenthetik a gyulladások kialakulását, valamint hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

A hokkaido tök termesztése házilag

A hokkaido tök vetése házilag nem nehéz, mivel könnyen csírázik és jól alkalmazkodik a kerti körülményekhez. Fontos, hogy megfelelően előkészített talajba kerüljön, és betartss az optimális vetési időpontot és mélységet. Ha biztosítod számára a megfelelő öntözést és gondozást, a növény gyorsan fejlődik, és kevésbé hajlamos a betegségekre, mint más tökfajták.

A hokkaido tök vetése

A hokkaido tök termesztéséhez jó vízáteresztő, humuszban gazdag talaj szükséges, optimális pH-értéke 6-7. A hokkaido tök vetőmag vásárlásakor figyelj arra, hogy megbízható forrásból szerezd be, így biztos lehetsz abban, hogy egészséges és erős növények fejlődnek belőle. Ellenőrizd a magok szavatossági idejét, mivel a régi magok csírázóképessége csökkenhet.

A hokkaido tök vetését májusban érdemes kezdeni, 12-15°C-os talajhőmérséklet mellett, a magokat 2-3 cm mélyre ültetve. Palántázással gyorsabb fejlődést érhetünk el, de több gondoskodást igényel.

A növekedés során rendszeres öntözésre és káliumtartalmú tápanyag-utánpótlásra van szükség. A lisztharmat és a levéltetvek ellen érdemes megelőző permetezést alkalmazni.

Az érett tök élénk színűvé válik és a szár megkeményedik; ilyenkor éles késsel, néhány centiméteres szárhagyással kell leszedni. Hűvös, száraz helyen tárolva 2-3 hónapig friss marad.

A hokkaido tök sütése

A hokkaido tök kiválóan használható levesekhez, pürékhez, sült zöldségekhez és rizottókhoz, mivel édes, diós íze sokféle ételhez jól illik.

A hokkaido tök sütése nagyon egyszerű és gyors. A japán sütőtököt érdemes 200°C-on 20-30 percig készíteni, hámozás nélkül is, mivel héja könnyen fogyasztható.

Magas rosttartalma és alacsony kalóriatartalma miatt ideális diétás étrendekhez is, így egészséges és ízletes választás lehet.

Szólj hozzá!