A hokkaido tök termesztése házilag is rendkívül egyszerű és – nem mellesleg – pénztárcakímélő. A hokkaido tök, vagyis más néven japán sütőtök előnyei magas tápértékű, édes-diós ízvilágú és sokféleképpen felhasználható a konyhában.
Miért érdemes hokkaido tököt termeszteni?
A hokkaido tök (Cucurbita maxima var. hokkaido) Japánból származik, ahol régóta nagy népszerűségnek örvend a konyhában és a kertekben egyaránt. A tök különleges fajtáját az 1800-as évek végén honosították meg Hokkaido szigetén, azóta pedig világszerte elterjedt, köszönhetően kisméretű, könnyen kezelhető terméseinek és zamatos, édes ízének.

Színe változatos lehet, a leggyakoribb a mély narancssárga árnyalat, de létezik zöld és halvány sárga változata is. A hokkaido tök termesztése több szempontból is előnyös: nem igényel speciális gondozást, kevésbé hajlamos a betegségekre, és jól tűri a változékony időjárást is.
Felhasználása rendkívül sokoldalú: süthető, főzhető, grillezhető, és akár édes, akár sós ételekben is jól érvényesül, így a hokkaido tök valódi kincs a konyhában és a kertben egyaránt. A hokkaido tök kedvelt alapanyaga a különböző krémleveseknek, sütőtökös pitéknek és köreteknek, mivel a húsa finom rostú, kellemesen édeskés és nem igényel hámozást, hiszen héja is könnyen fogyasztható.
A hokkaido tök jellemzői
A hokkaido tök a Cucurbita maxima faj egyik változata, amelyet eredetileg Japánban nemesítettek. Kisméretű, általában 1-2 kg-os termése gömbölyded vagy lapított formájú, és leggyakrabban élénk narancssárga színű.
Héja vékony, sima, így hámozás nélkül is fogyasztható, míg a japán sütőtök húsa tömör és finom rostú, ami ideális sütésre, főzésre. Íze édes, enyhén diós aromájú, magas A- és C-vitamin tartalommal, valamint ásványi anyagokkal, mint a kálium és magnézium.
Érési ideje 80-100 nap, betakarítása szeptembertől október végéig javasolt, az érett tök tompa kongó hangot ad kopogtatáskor. Szedés után hűvös, száraz helyen akár 2-3 hónapig is eltartható, megőrizve frissességét és tápértékét.
A hokkaido tök kalória tartalma és tápanyag értéke (100 gramm)
| ENERGIA (kalória) 31 kcal | FEHÉRJE 0,64 gramm | SZÉNHIDRÁT 6,91 gramm | ZSÍR 0,6 gramm |
| Energia | 129,7 kJ |
| Kalória | 31 kcal |
| Zsír | 0,6 gramm |
| amelyből telített zsírsavak | 0,1 gramm |
| Szénhidrát | 6,91 gramm |
| amelyből cukrok | 2,8 gramm |
| Fehérje | 0,64 gramm |
| Rost | 1,5 gramm |
| Só | 0,017 gramm |
A hokkaido tök számos pozitív élettani hatással bírhat, mivel gazdag vitaminokban (A-, C- és B-vitaminok), valamint ásványi anyagokban, mint a kálium, magnézium és kalcium.
Magas rosttartalma támogathatja az emésztést, segítheti a bélműködést és hosszabb teltségérzetet biztosít. A benne található antioxidánsok erősíthetik az immunrendszert, csökkenthetik a gyulladások kialakulását, valamint hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
A hokkaido tök termesztése házilag
A hokkaido tök vetése házilag nem nehéz, mivel könnyen csírázik és jól alkalmazkodik a kerti körülményekhez. Fontos, hogy megfelelően előkészített talajba kerüljön, és betartss az optimális vetési időpontot és mélységet. Ha biztosítod számára a megfelelő öntözést és gondozást, a növény gyorsan fejlődik, és kevésbé hajlamos a betegségekre, mint más tökfajták.
A hokkaido tök vetése
A hokkaido tök termesztéséhez jó vízáteresztő, humuszban gazdag talaj szükséges, optimális pH-értéke 6-7. A hokkaido tök vetőmag vásárlásakor figyelj arra, hogy megbízható forrásból szerezd be, így biztos lehetsz abban, hogy egészséges és erős növények fejlődnek belőle. Ellenőrizd a magok szavatossági idejét, mivel a régi magok csírázóképessége csökkenhet.
A hokkaido tök vetését májusban érdemes kezdeni, 12-15°C-os talajhőmérséklet mellett, a magokat 2-3 cm mélyre ültetve. Palántázással gyorsabb fejlődést érhetünk el, de több gondoskodást igényel.
A növekedés során rendszeres öntözésre és káliumtartalmú tápanyag-utánpótlásra van szükség. A lisztharmat és a levéltetvek ellen érdemes megelőző permetezést alkalmazni.
Az érett tök élénk színűvé válik és a szár megkeményedik; ilyenkor éles késsel, néhány centiméteres szárhagyással kell leszedni. Hűvös, száraz helyen tárolva 2-3 hónapig friss marad.
A hokkaido tök sütése
A hokkaido tök kiválóan használható levesekhez, pürékhez, sült zöldségekhez és rizottókhoz, mivel édes, diós íze sokféle ételhez jól illik.
A hokkaido tök sütése nagyon egyszerű és gyors. A japán sütőtököt érdemes 200°C-on 20-30 percig készíteni, hámozás nélkül is, mivel héja könnyen fogyasztható.
Magas rosttartalma és alacsony kalóriatartalma miatt ideális diétás étrendekhez is, így egészséges és ízletes választás lehet.