Free cookie consent management tool by TermsFeed

A hokkaido tök sütése (japán sütőtök sütése)

Írta: Andi


A hokkaido tök sütése, vagyis másképpen a japán sütőtök sütése gyors és egyszerű. A tök ízletes és könnyen elkészíthető alapanyag, amelynek édes, diós aromái különösen kiemelkednek sütés közben. Gyorsan készíthetsz belőle krémleveseket, köreteket vagy akár bármilyen sütőtökös ételt.

Hokkaido tök sütése, japán sütőtök sütése - Sütőtökös receptek

Hokkaido tök sütése (japán sütőtök sütése) – alaprecept

A hokkaido sütőtök (más néven vörös tök vagy japán sütőtök) egy rendkívül ízletes, édeskés, diós ízvilágú tökfajta, amely különösen népszerű a sütéshez és a krémlevesek elkészítéséhez.
Eredetileg Japánból származik, és az utóbbi években Európában is egyre nagyobb népszerűségre tett szert.
A hokkaido töknek vékony héja van, amit nem szükséges eltávolítani a sütés előtt
Előkészület 10 perc
Főzési idő 20 perc

Eszközök

  • 1 tepsi
  • 1 Ív sütőpapír

Hozzávalók
  

  • 2 darab hokkaido tök (japán sütőtök)

Lépések
 

  • A hokkaido tök sütése sütőben magas hőfokon történik. Kapcsold be a sütőt, és melegítsd fel 200 °C-ra!
  • Elsőként alaposan tisztítsd meg a tököket!
  • A japán sütőtököt ketté kell vágni, majd kanállal ki kell szedni a magokat és a belső szálas részeket.
  • Vágd fel kb. 2 cm vastagságú szeletekre! A japán sütőtök szeletei egyenletes méretűek legyenek, hogy minden darab egyformán süljön át.
  • Ha sietsz, a hokkaido tököt sütés előtt érdemes előfőzni vagy mikróban pár percig párolni.
  • Helyezd el a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és tedd be a sütőbe!
  • Ha karamellizált hatást szeretnél elérni, a sütési idő végén a hőmérsékletet emeld meg 220°C-ra és süsd 5 percig grillfokozaton!
  • A sütőtök akkor sült meg, ha jó puha, amikor beleszúrod a villát. Az nem baj, ha a teteje kissé barnul, de ne hagyd feketedni, égni!

Megjegyzések

A hokkaido tök elkészítése, vagyis a japán tök sütése – amint látod – gyors és egyszerű, ráadásul számos változatban elkészíthető.
A hokkaido tök sütése megindíthatja a fantáziád. A japán tök ízvilága remekül párosítható különböző fűszerekkel, mint például a fahéj, szerecsendió, rozmaring, a fokhagyma vagy akár a chili.
Olívaolajjal is meglocsolhatod, majd ízlés szerint sóval és borssal is megszórhatod.
Az édesebb íz kedvelői mézet vagy juharszirupot is csepegtethetnek rá.

Szólj hozzá!

Recept értékelése